'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Aflevering 24 ~ Daniëlle Steenvoorden: de schildklier en hashimoto
0:00
-56:03

Aflevering 24 ~ Daniëlle Steenvoorden: de schildklier en hashimoto

Met internist-endocrinoloog en Hashimoto-specialist Daniëlle Steenvoorden

Lastig hoor, die hormonen. Zijn we net een beetje gewend aan menopauzale hormoontherapie, kan het ook nog de schildklier zijn! Een te trage schildklier, vaak veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, geeft klachten als een tragere stofwisseling, aankomen in gewicht, vermoeidheid, obstipatie, hoger cholesterol. Nou, dat kennen we wel. Nu nemen die schildklierziekten ook nog eens toe in de perimenopauze, dus je kunt ook van allebei last hebben! Wat moet je doen, waar moet je zijn, en kan schildkliertherapie samen met hormoonsuppletie?

Veel mensen kampen met een trage schildklierwerking. De belangrijkste veroorzaker is de ziekte van Hashimoto. Ondanks goede laboratoriumuitslagen kampen veel patiënten die ingesteld zijn op het schildklierhormoon levothyroxine nog veel restklachten. Vaak worden deze restklachten afgedaan met ‘leer ermee leven’ of ‘het is psychosomatisch, hier een verwijzing naar de psycholoog’. Ook wat dat betreft is het net de overgang.

Hoe krijg je de diagnose?
Om te testen of de schildklier te traag werkt, is het TSH-hormoon het belangrijkst: als deze verhoogd (boven de bovengrens van het laboratorium)  is moet ook een vrijT4 (fT4) bepaald worden. Als het vrijeT4 verlaagd is (onder de ondergrens van het laboratorium) is er sprake van een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Als het vrije T4 nog binnen de referentiewaarden zit en alleen het TSH verhoogd is, is er sprake van een subklinische hypothyreoidie en dan moet individueel gekeken worden of er medicatie nodig is. Daarnaast helpen TPO-antistoffen (en in mindere mate thyreoglobuline-antistoffen) bij de diagnose Hashimoto (oftewel autoimmuunontsteking van de schildklier)

Shownotes:

Daniëlle Steenvoorden is als internist-endocrinoloog en arts voor integrale en leefstijlgeneeskunde verbonden aan de Hormoonpoli van gynaecoloog Barbara Havenith. Hier begeleidt ze met name vrouwen met een trage schildklier ten gevolge van de ziekte van Hashimoto met restklachten.

Op de site Happy Hashimoto van Vera Kamphorst, vind je goede en duidelijke informatie over een trage schildklier.

Het boek Wij zijn onze hormonen van Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog bij het Amsterdam UMC en hoogleraar Inwendige Geneeskunde aan de UvA.

Discussion about this podcast

'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.