'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Afl 25 ~ Pokon voor je microbioom. Hoe laat je je darmflora groeien en bloeien?
17
0:00
-1:29:48

Afl 25 ~ Pokon voor je microbioom. Hoe laat je je darmflora groeien en bloeien?

Met floradeskundige Paulien Franken van Puur Plien
17
Vol goede moed deed ik boodschappen

De zomervakantie is voorbij. En als je ook maar een beetje op Suzanne lijkt, dan heb je een paar weken lang teveel gegeten en gezopen en wil je nu maar één ding: gezond leven. Maar hoe doe je dat? Het begint en eindigt, vrij letterlijk (van mond tot kont), met het gezond krijgen van je microbioom. De bacteriën in je darm bepalen voor een groot deel hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en of alle voedingsstoffen de eindbestemming halen.

Paulien Franken is floradeskundige en in deze praktische aflevering vertelt zij hoe jij je eigenste akkertje onderhoudt. Wat stop je erin, wat moet je vermijden en wat is nog meer van invloed op je darmen? Heel veel, blijkt. Zoveel dat Suzanne er bijna tureluurs van wordt.

Shownotes:

Wie is Paulien Franken?

Op de site van Paulien kun je een gratis ebook bestellen met superfood recepten voor je darmflora.

Geïnspireerd geraakt door Paulien en alles wat ze zegt en uitdraagt? Bezoek dan een keer haar Ecolodge en voedselbos. Paulien en haar man verhuren diverse ecolodges op hun terrein. Heerlijk voor een weekendje weg! 

Paulien houdt er niet van: probiotica, waarom zou je dat nemen als je ook iedere week 25 verschillende soorten groenten kunt eten? Voor mensen die makkelijker zijn ingesteld: Dr Mary Claire Haver raadt in haar boek The New Menopause verschillende soorten bacteriestammen aan die - wetenschappelijk aangetoond - de darmgezondheid na de menopauze ondersteunen en die je kunnen beschermen tegen gezondheidsrisico’s die toenemen naarmate hormoonspiegels dalen. Het zijn probioticasupplementen met lactobacillusstammen zoals casei, helveticus, rhamnosus en reuteri.

Deze probiotica kunnen de calciumabsorptie in je darmstelsel beïnvloeden en het verlies van botdichtheid verminderen, urogenitale symptomen verbeteren, de vaginale pH-balans bevorderen en cardiometabole risicofactoren helpen beheersen.

Discussion about this podcast

'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.