17 Comments
author

Ja, dank, eens! Maar er zaten handige tips bij voor een ieder die gezonder wil leven. En het liefst heb ik zelf ook dat álles wetenschappelijk klopt, alleen leert de ervaring dat de echte wetenschappers of specialisten het ook niet allemaal precies weten, omdat het net een zijpad is. Of ze spreken elkaar tegen. Zo blijft het schipperen en zoeken.

Expand full comment
Sep 6Liked by Suzanne Rethans

Een tip: ik gebruik de Mother MircoPod kweekset voor het kweken van mijn microgreens. Geen dagelijks omspoelen en gedoe. Alleen af en toe waterlevel controleren. Werkt super goed!

https://www.slowjuice.nl/nl/mother-plantpod-kweekpot-copy.html?source=googlebase&gad_source=5&gclid=EAIaIQobChMIy8C5zN6tiAMV2lCRBR3mHxtvEAQYASABEgLp2fD_BwE

Expand full comment
author

Het ziet er echt perfect uit! Top. Want ik zit hier met al die broccoli en radijs zaadjes…

Expand full comment

Ja, echt een fijn systeem, verschillende compartimenten, voor je verschillende kiemgroenten. En super makkelijk schoonmaken na gebruik. Clean en easy.

Expand full comment
author

Oh dank voor de tip!

Expand full comment
Sep 5Liked by Suzanne Rethans

Oh Suzanne… ik heb onderstaand stuk getypt… en t is een epistel geworden 🫣…

Hoewel ze echt wel interessante dingen zegt vind ik het persoonlijk een moeilijke aflevering omdat hij bol staat van de pseudowetenschap…

Dingen die zeer nuttig en gezond en bewezen zijn verweeft ze met dingen die onwaar of onbekend of onbewezen zijn maar wel ‘logisch klinken’ of ‘goed aanvoelen’ waardoor we ze makkelijk aannemen. Zeker als ze dus ingebed zijn in dingen waarvan we weten dat ze kloppen.

Met het advies om meer groenten eten en gevarieerd eten is niks mis, net als de kimchi wschl. Al moet je daar misschien ook geen potten van leegeten ivm de hoeveelheid zout (die idd onafhankelijk van waar hij vandaan komt dezelfde effecten heeft op oa je nieren…). (Ik ben hier geen expert op, geef ik toe, maar is allebei natriumchloride… en je kan vast ook een heel verhaal bedenken waarom keukenzout beter zou zijn.. “uit ondergrondse aardlagen, dus geen vervuiling en onder grote druk eeuwenlang door de energie van de aarde geladen”, maar dat maakt t nog niet waar)

35 verschillende natuurlijke producten en zoveel mogelijk bio en zoveel mogelijk onbewerkt… ook helemaal mee eens. Ook het advies om t niet moeilijk te maken, t lekker en haalbaar te houden.

Moest wel erg lachen om de effecten van ‘slechte voeding’ op haar lijf die ze meteen voelt…. Niet dat ze niet voelt wat ze voelt, want dat klopt natuurlijk! Maar jouw suggestie dat t oestrogeen tekort zou kunnen zijn… helemaal mee eens :)

Gaat ze zich slecht voelen omdat ze slechte dingen eet of voelt ze zich slecht (door bv oestrogeen tekort) en gaat ze daarom slechte dingen eten?

🙃

Niet omdat dingen samen voorkomen hebben ze ook een oorzakelijk verband, maar vaak is er mogelijk een andere verklaring voor beiden. Zoals in t bekende voorbeeld: als er meer ijsjes worden verkocht (variabele X) dan stijgt het aantal verdrinkingen (variabele Y).

Reden: door hitte gaan mensen zowel meer ijsjes kopen als vaker zwemmen. Gelukkig kan je dus niet verdrinken door ijsjes eten.

Maar Paulien maakt veel gebruik van dit soort redeneringen. Wel relaties, geen oorzaak.

En de onderzoeken die ze doet bij mensen en de conclusies die ze daar dan uit trekt… waar ze vervolgens op verder borduurt heb ik ook moeite mee. Als je beginpunt dubieus of wiebelig is, kan je daarna wel heel stevig iets neerzetten, maar dan klópt t nog niet… dan ziet er misschien goed of logisch uit, maar je beginpunt klopte niet, dus de vervolg redenering ook niet…

Dat voorval met die koffie kan net zo goed zijn door dat meneer een koffie ging drinken met relatief gezien meer of minder cafeïne of meer of minder schimmels… of door de aandacht die hij kreeg of het feit dat hij nu een oorzaak had gevonden!

Mijn punt… Het brein en de mens en de wereld… het is gewoon complex. En wij willen het graag overzichtelijker maken, dat reduceert ons onbehagen. Dus als iemand een verklaring biedt voor iets wat we niet begrijpen vinden we dat gewoon heel fijn. Maar in dit geval, hoewel ze me een superleuk mens lijkt en ook wijs, zegt ze een hoop dingen die je, ondanks haar leukheid, met een korreltje zout moet nemen.

Vond het wel interessante aflevering hoor! En jullie hadden duidelijk ook lol:) Maar dus voor minder kritische luisteraar een beetje risico dat alles klakkeloos wordt aangenomen.

Expand full comment
Aug 29Liked by Suzanne Rethans

Op het eind vraag je naar de dingen die goed zijn voor je darmflora: bessen en peulvruchten (seizoensgebonden) en dan gaan jullie over op de dingen die je moet vermijden…

Maar weer hartstikke bedankt voor deze nieuwe podcast

Expand full comment

Deze aflevering eindigt nogal abrupt. Jullie hebben het over koffie en parkinson en dan stopt het jammer genoeg.

Interessante aflevering weer.

Paulien geeft veel nuttige tips maar er zijn ook wel wat dingen waar ik mijn vraagtekens bij zet. Zeezout bijvoorbeeld bevat geen jodium, belangrijk mineraal, wordt niet gezuiverd en kan dus verontreinigd zijn, de hoeveelheid mineralen die zeezout bevat is zo klein dat het twijfelachtig is dat ze iets voor het lichaam doen en biochemisch gezien doet zeezout in je lichaam precies hetzelfde als geraffineerd zout. Zo waren er meer van die dingen. Tip van Flip: één bron is geen bron. Wil je iets gaan doen of laten doe dan eerst meer onderzoek. Los daarvan haalt Paulien ook hele nuttige en interessante dingen aan. Bedankt weer voor al je werk en ik ben heel benieuwd naar het einde van deze aflevering.

Expand full comment
author

Hee, dat is raar, dan is er iets mis gegaan!

Expand full comment

Dacht ik al 😁

Expand full comment
author

Ik heb 'm opnieuw geupload! Hij is ongeveer 1.20 uur...

Expand full comment

Ik ga snel luisteren 😁

Expand full comment
Sep 2·edited Sep 4

Ik heb mijn vraagtekens bij sommige dingen die Paulien beweert. Dat darmflora belangrijk is voor je gezondheid staat echter buiten kijf. Ik luister zelf wekelijks naar de Zoe Science and Nutrition podcast, waar het microbioom een belangrijk terugkerend onderwerp is, en waar echt wordt uitgegaan van wetenschappelijk onderzoek. Zij geven heel veel tips op het gebied van voeding dus echt een aanrader! Ze hebben trouwens ook een aflevering waarin Louise Newson geinterviewd wordt.

Expand full comment
author

Oh heel interessant! Ga ik luisteren. Ik luister ook vaak naar de podcast van Noor Struik, Happy you Healthy you.

Expand full comment

Dank je voor de tip!

Expand full comment

Dat einde ook schitterend 🤣 lekker kwetsbaar en menselijk. Maar zeer interessante aflevering weer.

Expand full comment
author

Haha, dank

Expand full comment