'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Aflevering 13 ~ Hormonen, psychoses en het koninkrijk Poep (ofwel: je microbioom)
9
0:00
-50:01

Aflevering 13 ~ Hormonen, psychoses en het koninkrijk Poep (ofwel: je microbioom)

Met psychiater en neurowetenschapper Iris Sommer
9

Hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper Iris Sommer (UMCG) pleit voor meer gendersensitiviteit in de zorg, want een vrouwenlichaam is niet hetzelfde als een mannenlichaam. En een vrouwenbrein is ook niet hetzelfde als een mannenbrein. Geslachtshormonen hebben invloed op hoe we ons voelen en ons gedrag. En dan maakt het ook nog uit in welke levensfase je zit. In de overgang worden vrouwen een stuk gevoeliger voor psychische en psychotische klachten en reageren we anders op medicijnen. Sommer deed er onderzoek naar en onderzocht ook het microbioom: de bacteriën in je darm. Die dus ook al invloed hebben op hoe je je voelt en gedraagt. Gelukkig zijn we niet overgeleverd aan onze hormonen en bacteriën. Binnen zes weken heb jij al een heel nieuw en gezond microbioom. Moet je wel je worteltjes eten.

Shownotes:

Wie is Iris Sommer?

Iris Sommer maakte voor BNR een interessante podcastserie Baan door het Brein, onder andere over die darm-brein as.

In de overgang worden vrouwen gevoeliger voor psychoses. En hun antipsychotica gaan anders werken.

Iris Sommer wil meer aandacht voor seksespecifieke zorg in de GGZ.

De bacterie en het brein, van Iris Sommer.

Het vrouwenbrein, van Iris Sommer.

Bij het Microbiome Center kun je je microbioom laten testen en probiotica op maat bestellen.

Het testosteron speciaal voor vrouwen, uit Australië. Als je gynaecoloog het voorschrijft, kan de apotheek het proberen te bestellen via deze internationale farmaceutische groothandel.

9 Comments
'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En soms ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.