'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Aflevering 17~ Afbouwen van antidepressiva en pammetjes
0:00
-54:12

Aflevering 17~ Afbouwen van antidepressiva en pammetjes

Met afbouwpsychiater Remke van Staveren

‘Het venijn zit ‘m in de staart,’ zegt psychiater Remke van Staveren die mensen helpt af te bouwen van psychofarmaca, geneesmiddelen voor de geest. Drie miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. Er wordt te makkelijk voorgeschreven, zeker aan vrouwen in de perimenopauze. Maar te weinig nagedacht over afbouwen, vindt deze psychiater. En dat is niet zonder risico. Daarom schreef ze onlangs het boek Minder slikken, waarmee jij zelf de handvatten krijgt om verantwoord af te bouwen van antidepressiva en slaapmiddelen. Ook dat laatste moeilijke stukje.

Shownotes:

Remke van Staveren is psychiater bij BuurtzorgT in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde werd ze eerst huisarts en later psychiater. Ze zet zich al jaren in voor een betere, meer herstelondersteunende ggz, onder andere door het schrijven van boeken als Patiëntgericht communiceren, Hart voor de GGZ en Herstel in de pocket. Onlangs verscheen haar boek Minder slikken, bij Uitgeverij Boom.

Op de site van Uitgeverij Boom vind je bij de downloads van Minder Slikken documenten waarmee je zelf aan de slag kunt.

De code waarmee je tot en met mei 2024 55 euro korting krijgt op de DNA Health-test van Igene is R23MG4.

De gratis VGZ Mindfullness App.

Het onderzoek van professor gynaecoloog Herman Depypere van het UZG waaruit blijkt dat hormoonsuppletie met name APO E4-draagsters profijt hebben van bio-identieke hormoonsuppletie.

0 Comments
'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En soms ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.