'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Aflevering 21 ~ Migraine, een koppijn dossier
0:00
-54:45

Aflevering 21 ~ Migraine, een koppijn dossier

Met hoogleraar neurologie Gisela Terwindt en arts-onderzoeker Britt van der Arend van de hoofdpijnkliniek van het Leids Universitair Medisch Centrum

Hoogleraar neurologie Gisela Terwindt en arts-onderzoeker Britt van der Arend van het LUMC doen met de WHAT-studie (Women, Hormones, Attacks and Treatment) onderzoek naar de invloed van geslachtshormonen op migraineklachten. Heel goed, want bij veel vrouwen met migraine zijn de klachten gerelateerd aan de menstruele cyclus waarbij de daling in oestrogeen een trigger lijkt. Zou een stabiele hormoonhuishouding hierin kunnen helpen? Interessante onderzoeksvraag! Tot Suzanne erachter komt dat ze deze test met de anticonceptiepil Microgynon 30 doen. Ja, en dan wordt het gesprek even pijnlijk. Met gelukkig nog heel wat tips waar de vrouw met migraine wèl wat aan heeft.

Shownotes:

De WHAT-studie richt zich op de rol van hormonen bij vrouwen met migraine. Dit is de onderzoeksvraag:

Vrouwen die last hebben van migraine ervaren vaker migraine tijdens hun menstruatie of andere hormonale veranderingen. Het gebrek aan begrip van het onderliggende pathofysiologische mechanisme zorgt voor een gebrek aan een hormonale behandeling voor migraine bij vrouwen. Onze hypothese is dat het continu dagelijks gebruik van een anticonceptiepil een effectieve en goed te verdragen preventieve behandeling zou kunnen zijn voor menstruele migraine.

Wie is Gisela Terwindt?

Wie is Britt van der Arend?

De Hoofdpijn Podcast van de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum onder leiding van hoogleraar neurologie Gisela Terwind.

Het boek Koppijn van Gisela Terwindt, is op 4 juni 2024 verschenen bij uitgeverij Kosmos.

Een andere gespecialiseerde plek waar je naartoe kunt gaan met migraine is de The Migraine Clinic van neuroloog Hans Carpay. Hij schreef ook het boek Migraine is geen hoofdpijn.

Gynaecoloog Henk Oosterhof van de Dutch Menopause Society over de anticonceptiepil Microgynon 30 tijdens het debat ‘Baas over eigen hormonen’ in de Balie op 6 februari jl, bij de publicatie van het boek Hormonen en vrouwen van psycholoog Estrella Montoya.

Wat zeggen de specialisten in het buitenland?

De richtlijn van de Britse Menopause Society over hormoonsuppletie bij migraineklachten.

De Australische Menopause Society over migraine en hormonen.

De Britse menopauzespecialist Louise Newson, is zelf ook migrainepatiënt en besteedt op haar site veel aandacht aan migraine en de overgang. Hier vind je haar fact sheet. Daarnaast heeft ze twee hele interessante podcasts opgenomen over het onderwerp.

Zo bestaat de mythe dat vrouwen met migraine geen hormoonsuppletie mogen hebben. In deze podcast vertelt huisarts en menopauzespecialist Sarah Ball’s waarom dat juist wèl een goed idee is. Zij en Newson hebben samen een document opgemaakt met hun beste tips om migraine in de menopauze te tackelen.

Huisarts Katy Munro is hoofdpijnspecialist bij het National Migraine Center in Londen en schreef het boek ‘Managing your Migraine’. Op de site van het National Migraine Center is veel informatie te vinden over de behandeling van migraine. Aan Louise Newson vertelt ze over het belang van transdermaal oestrogeen.

Dr Felice Gersh over menstruele migraine:

Menopause And Migraine
210KB ∙ PDF file
Download
De beste tips van Dr Sarah Ball and Dr Louise Newson om migraine in de perimenopauze te behandelen.
Download

Blog van de Amerikaanse OBGYN Mary Claire Haver over migraine met aura’s en de menopauze.

Wetenschappelijk onderzoek naar migraine in de overgang

Structurele en functionele veranderingen in de hersenen bij perimenopauzale vrouwen die gevoelig zijn voor migraine
502KB ∙ PDF file
Download
De Nederlandse vertaling van onderstaand onderzoek: een studieprotocol van multimodaal MRI-onderzoek
Download
Structural And Functional Brain Changes In Perimenipausal Women Who Are Susceptible To Migraine
717KB ∙ PDF file
Download
Download

De Amerikaanse chirurg Rebecca Glaser doet onderzoek naar het gebruik van testosteron bij de behandeling van borstkanker, wat veelbelovend is. Ook bij migraine zijn de resultaten interessant. Het gebruik van testosteron-pellets, zoals in Amerika vaak wordt gedaan, is wel omstreden. Fysiologisch geeft het de allerbeste resultaten, maar omdat er geen vrouwenpreparaat is gemaakt, moeten we het doen met mannelijke dosissen, en die zijn voor normaal gebruik vaak te hoog gedoseerd en je krijgt zo’n pellet er ook niet zomaar uit. En daar komen de horrorverhalen (veel acne, zware stem, grotere clitoris) vandaan waardoor vrouwen testosteron als een van de drie heilzame en broodnodige geslachtshormonen wordt onthouden. Terwijl het in een lage transdermale dosis zoveel goed kan doen voor stemming, mindset en spieropbouw. Maar dit terzijde. Hier volgt haar onderzoek op het gebied van migraine.

Testosterone Pellet Implants And Migraine Headaches A Pilot Study
173KB ∙ PDF file
Download
Download
Testosteronpelletimplantaten en migrainehoofdpijn: Een pilotstudie
377KB ∙ PDF file
Download
De Nederlandsde vertaling van de pilotstudie van Rebecca Glaser.
Download
Testosterone implants in women: Pharmacological dosing for a physiologic effect
566KB ∙ PDF file
Download
Onderzoek van Rebecca Glaser naar de dosis van testosteron bij vrouwen voor een fysiologisch effect.
Download
Testosteronimplantaten bij vrouwen: Farmacologische dosering voor een fysiologisch effect
459KB ∙ PDF file
Download
De Nederlandse vertaling van het onderzoek van Glaser naar de dosis van testosteron voor fysiologisch effect.
Download
1 Notes Testosterone Dosing Female
1010KB ∙ PDF file
Download
Download

DOSERING TESTOSTERON IMPLANTAAT VROUWEN
1.04MB ∙ PDF file
Download
Nederlandse vertaling van de Notes on Testosterone Dosing bij vrouwen.
Download

0 Comments
'We zijn toch niet gek?'
We zijn toch niet gek?
Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.