3 Comments

Hoi Suzan,

De vrouwen die op zoek zijn naar een gynaecoloog met verstand van ADHD hebben toch een goed punt denk ik juist, als het gaat over (peri)menopauzale klachten…

het zijn weliswaar twee losstaande dingen, maar als je voor je diagnose van PMS/PMDD 2 maanden een dagboek bij moet houden, dan gaat er bij ADHD nog wel eens wat mis. Denk aan: slechter bijhouden of altijd al gedurende de dag een beetje schommelen qua stemming en dat dan ook allemaal ervaren en opschrijven, waardoor de relatie met de cyclus minder makkelijk uit de ‘data’ te destilleren is. Hierdoor worden mensen door gynaecologen onterecht naar de psychiater verwezen en niet voor hun (peri) menopauzale klachten behandeld omdat er ‘wat anders’ lijkt te spelen.

Een gynaecoloog die begrijpt hoe ADHD werkt kan andere instructies geven bij het invullen of andere vragen stellen bij de interpretatie.

Zoals met veel dingen, ze zijn wel verschillend maar beïnvloeden elkaar wel degelijk. En zeker aangezien klachten door de overgang meer voorkomen bij vrouwen met ADHD-kenmerken, zou ik pleiten voor goede scholing van gynaecologen op het gebied van ADHD.

Expand full comment

Was weer een interessante en leerzame podcast met Dr.Robbe! Beide, dank! Het laatste stuk over IF trok mijn aandacht; ik doe al ruim 6 jaar aan Intermittent fasting alleen ik twijfel na een interessante post van Dr.Salas Whalen (Endocrinology en Obesity) over de onmogelijke inname van de hoeveelheid gewenste eiwit/proteïne in het eetvenster.

https://www.instagram.com/reel/C_Vg4BguKOK/?igsh=dXZwZjBnZ25rN2Ro

Expand full comment
author

Oh toevallig, ik was door diezelfde post ook aan het twijfelen geslagen. Helemaal omdat Mary Claire Haver zelf ook al zegt dat het binnen dat tijdsbestek lastig is voldoende proteïne binnen te krijgen.

Expand full comment